Hoppa till sidans innehåll

Träning på islandsbanorna på Axevalla travbana


Tillgänglighet

Måndag, tisdag, torsdag, fredag kan du rida på islandsbanorna efter kl 14 så länge ljuset tillåter (ingen belysning).

Onsdag kan du rida mellan 11-16.

Lördag är islandsbanan öppen efter kl 15 samt söndag hela dagen.

Alla röda dagar går att rida.

MEN du måste ALLTID gå in och kontrollera på TVÅ ställen så inte banan är stängd innan du åker. Risken är annars att du får vända och åka hem utan att rida.

  1. Kontrollera att det inte finns någon särskild information på Axevallas baninfo som gör att det för dagen inte går att rida.

  2. Kontrollera Axevallas kalender. I dagsläget görs ensamrättsbokningar till islandsbanor (t ex kurs eller tävling) genom att boka via knappen för körhall.

Bokning, betalning samt ensamrätt

För vanlig träning måste du INTE boka in dig i förväg. Du behöver heller inte boka ensamrätt på banan om du har med dig egen instruktör, så länge det är fritt fram för andra ryttare att göra det de vill. Vill du som ridlärare/kursarrangör ha ensamrätt över banorna måste du boka banan särskilt via Axevallas hemsida, då kostar banan 2000 kr per dag + att man betalar för box 100 kr. Då har man tillgång till A-tränarlokalen för teori, koka kaffe etc.

Pris vanlig träning

Alternativ 1: Engångsavgift 100 kr per ryttare och häst

Alternativ 2: Årskort 1000 kr för år 2020 per ryttare. Fram till och med 2020-03-31 kostar årskortet endast 800 kr per ryttare. Efter det 1000 kr som vanligt.

Swisha betalning på nummer 123 161 73 56 eller betala till bankgiro nr 842-0499 (Axevalla). Ange ditt namn och islandsbanor. Om du köper årskort är det extra viktigt att ditt namn framgår. Moms ingår i priset. Du ska alltid kunna uppvisa att du betalat om du får en påstötning. Stickprovskontroller görs. Årskortsinnehavare får ett litet kort till plånboken samt sitt namn på lista vid banan. För att få detta kort måste du maila din adress till This is a mailto link

Baninformation

Islandshästbanorna kommer ej att snöröjas. Vi kan rida så länge underlaget är bra. Om det blir problem så det ej är lämpligt att rida meddelas detta via Axevallas och Friggs hemsida. Man får inte rida på travbanan annat än för att förflytta sig in till islandsbanor. Man rider in genom stora grinden vid banöppningen och tar sig på travbanans bakre långsida, sett från publiksidan, till innerovalen. Ibland är den stora travbanegrinden in till själva banan stängd fast det är en tid då vi kan vara där och träna. Den öppnas genom knappar som sitter på huset till vänster om grinden.

Mocka alltid efter din häst på islandsbanorna, övriga ytor sköts av travet. Det står skottkärra och grep vid banan. Vi har alltid hjälm uppsuttet. Minderårig rider med målsmans ansvar. Hästar som rids på banan ska vara vaccinerade mot influensa. Från och med 2019 kommer travet att sladda banan en gång per vecka på torsdagar eller fredagar. Fortfarande gäller dock att om banan blir väldigt mycket uppriden när du är där – ta dig tid att släpa banan innan du åker hem.

Om A-tränarlokalen är ledig får vi använda den för värme, fika mm. Det går att sätta på kaffe och Frigg har fått ett kylskåp av travet.

Gästboxar och att ta sig till banan

Gästbox ingår vid privat träning på banan (ingår ej vid ensamrättskurser eller tävlingar). Använd boxarna 1-19 i första hand, sedan baksidan 20-38. Stallet ligger snett ner till vänster när man kört in på stallområdet och passerat hagar och kommer till en öppen gårdsplan. Stallet är nummer 4 på skissen. Vid boxar finns toaletter, spolspilta m.m. som vi får använda.

Lasta av din häst och parkera bil och transport utanför området alternativt på den lilla parkeringen intill padocken/travskolan på höger sida (sett om du kommer in genom stallgrindarna). Just nu (jan 2018) byggs det ny väg på travet så det kan komma bli förändringar. Men i dagsläget gäller detta.

Normalmocka efter din häst (den är spånad och rent spån kan vara kvar). Boxen är inte smittskyddsanerad som vid tävling. Andra regler kring mockning kan gälla vid tävling.

Gå avsuttet med din häst tills du kommit upp till området med longeringsvolt, veterinärcheck, BYS Hovslagarskola, veterinärkliniken och A-tränarlokalen (nära ingången till banan). Vid tävling har vi framridning på travbanan men ej när vi tränar, då passerar vi bara travbanan för att komma till vårt område. Se 13 & 24 på skissen.

Visa hänsyn till allt och alla, hälsa och ha ett gott uppförande mot både människor och djur! Vi är gäster på ett område som är mångas yrkesarbetsplats. Inga lösa hundar. Uppvisa säkerhetstänk om du har med små barn, barnvagn etc. 

Ordningsreglerna i korthet

  • Betala engångavgift eller årskort, ange islandshäst + namn. Du som anordnar ridlektioner har ansvar för att alla ryttare betalar sin avgift. Kontrollera Swish.

  • Visa hänsyn till alla som vistas på området. Rid bara på anvisad plats. Ingen ridning från box till bana, sitt upp vid veterinärcheckovalen. Hjälm måste användas vid all ridning och minderåriga rider under målsmans ansvar.

  • Mocka efter din häst vid ridning på islandshästbanorna. Skottkärra och grep står vid domartornet.

  • Alla hästar som vistas på området måste vara vaccinerade mot hästinfluensa.

  • Boxar skall efter användande mockas ur (rent spån kan vara kvar). Vid tävling kan andra regler gälla. Töm skottkärror efter dig.

  • Hästtransporter körs ut efter avlastning av häst och parkeras utanför stallgrindarna vid körhallen eller på lilla parkeringsplatsen vid gruspadocken/Travskolan om plats finns.

  • Lämna banan i det skick du själv skulle vilja finna den. Släpa banan efter dig om det behövs. Det går lätt att göra med vanlig bil med dragkrok. Kör försiktigt – akta stängslet. Gallret man släpar med ligger i nätheten av banan.

Övrigt

På stallområdet finns Stallcaféet Gunghästen. De serverar lunch för 75 kr normalt måndag-fredag. God mat och ett trevligt sätt att lära känna stallfolket medan hästen står i gästbox. Tel 0511-644 10.

Hästaffären Pryss säljer utrustning för trav, engelskt, western och även islandshäst och har öppet tisdag, torsdag och lördag. Telefon 070-155 15 20.

BYS Hovslagarskola ligger på området. Du kan boka in skoning som görs av lärare och studenter tillsammans. Lämna hästen på morgonen, återkom på eftermiddagen, kanske också för att träna på banan? Bokning på 0511-644 40. www.bys.nu

Axevalla Hästklinik ligger bredvid Hovslagarskolan, telefon 0511-713 140 www.axevallahastklinik.se. Där kan du vaccinera och göra mer avancerad djurvård också. 

Facebook-grupp för samordnad träning m.m: Axevallas islandshästbanor.

Bra att veta

Kontaktperson

Om det skulle uppstå problem eller om du har frågor - kontakta Friggs kontaktperson Åse Ericson på tel 070-324 11 11. (Travets kansli har öppet 8-15 mån-torsdag samt 8-12 på fredag, de har nummer 0511-263 00).

Uppdaterad: 28 JAN 2018 08:44 Skribent: Jeanette Fridolf
Epost: Adressen Gömd

Logga för Islandshästföreningen Frigg

Utgivningsbevis

Postadress:
Islandshästföreningen Frigg - Islandshäst
Kristina Johansson, Yllestad Trälshed
52195 Kättilstorp

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

 

 

SPONSORERHusaby Hästklinik

Agria

Rotendals Ryttarhandel

Ekby foder

Logga Djurdesign

 Logga Jula Hotell & Konferens

Logga Healthy Horse

Axevalla