Hoppa till sidans innehåll

Tölt on Ice 2018

30 MAR 2018 16:44
Rapport från Tölt on Ice 2018
  • Skapad: 30 MAR 2018 16:44

Johann och Hnokki

Jóhann Rúnar Skúlason och Hnokki fra Fellskoti, bilden är från 2017 års Tölt on Ice
Foto: Jeanette Fridolf

För fjärde året i rad besökte jag Tölt on Ice i Kungsbacka. För varje år har det bara blivit fler och fler friggoliter som har besökt evenemanget. Ett 50-tal friggmedlemmar var på plats i år. 2016 och 2017 arrangerade Frigg en bussresa ner till Kungsbacka. Tyvärr blev det ingen bussresa i år.

För er som aldrig varit på Tölt on Ice, är det en tävling på is där många från världseliten är med och tävlar. Det som är speciellt med tävlingen är så klart att den rids på is, inne i en hockeyrink. Hästarna är förvånansvärt oberörda. För två år sedan kom ett ekipage en aning för snabbt i kurvan och gick omkull. Det gick bra både för häst och ryttaren, även om ryttaren hade en aning svårt att ta sig ut från isen med sina ridstövlar. Klasserna ser lite annorlunda ut jämfört med vanliga tävlingar, särskilt fyrgången som bara har tölt och trav. Tack vare höga prispengar lockas de allra bästa ryttarna till evenemanget. I år gick vinnaren i töltklassen hem med 50 000 kronor, inte illa.

Extra roligt är det att klubbmästarna från de fem största klubbarna inom SIF får ett wild card. Eftersom Frigg tillhör detta exklusiva gäng har vi två år i rad fått skicka representanter. 2017 tävlade Carina Morén med Orion från Lind och i år tävlade Matilda Larsson på Judit från Rössberga. Båda ekipagen skötte sig ypperligt och hade absolut den största hejarklacken på plats!

Jag tycker att evenemanget har blivit bättre för varje. I år var det fler utställare, bättre högtalarsystem och om möjligt ännu finare hästar. Blandningen på utställarna var bra som alltid och alla lotterierna är en bonus, även om jag inte hade turen med mig. En ridresa till Island hade suttit väldigt fint! De två speakrarna, en engelsktalande och en svensk, var fantastiska och kompletterade varandra på ett mycket bra sätt. Stämningen i hallen var hög och ryttarna verkade trivas ypperligt. Sedan är kanske inte anläggningen optimal, särskilt inte för en mässa. Det blir alldeles för trångt att ta sig fram i de smala gångarna.

För fjärde året i rad blev Jóhann Rúnar Skúlason och Hnokki fra Fellskoti segrare i töltklassen och i år vann de även fyrgången. Hnokki har verkligen en fantastisk utstrålning och knep flera 9:or och 10:or i finalerna.

Tyvärr blir det inget Tölt on Ice 2019 på grund av ombyggnad i området där tävlingen hålls. Förhoppningsvis blir det något nytt 2020 istället.

Tölt on Ice 2018, Matilda och JuditMatilda och Judit, Tölt on Ice 2018
Foto: Jeanette Fridolf

Skribent: Jeanette Fridolf
Epost: Adressen Gömd

Logga för Islandshästföreningen Frigg

Utgivningsbevis

Postadress:
Islandshästföreningen Frigg - Islandshäst
Kristina Johansson, Yllestad Trälshed
52195 Kättilstorp

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

 

 

SPONSORERHusaby Hästklinik

Agria

Jula Hotell & Konferens

Rotendals Ryttarhandel

 Axevalla

Ekby foder