Hoppa till sidans innehåll

Ella och Klara till FEIF Youth Cup

17 JUL 2018 15:31
FEIF Youth Cup är den 28 juli till 4 augusti 2018 på Axevalla.
  • Skapad: 17 JUL 2018 15:31

Den 28 juli till 4 augusti 2018 är det FEIF Youth Cup (FYC) på Axevallas islandshästbanor. Det känns fantastiskt kul att FEIF har valt just “våran” hemmabana till detta. Banan är ju ganska ny och ändå ser islandshästvärlden dess potential. 

Så här beskriver SIF FEIF Youth Cup:

FEIF Youth Cup, FYC, är världens största återkommande event för islandshästungdomar. FYC arrangeras sedan starten 1995 vartannat år i något av FEIFs medlemsländer och sommaren 2018 kommer Sverige att vara värdland. Feifs ledord är, som alla vet, ‘bringing people together in their passion for the icelandichorse’. Det är även ett rättesnöre vad gäller FYC. På FYC läggs stort fokus på sportslighet, teamwork, att förbättra sina ridkunskaper men även på vänskap och samarbete över nationsgränserna.

Det roligaste av allt är att två unga friggare kommer att delta i detta event, Ella Regstorp och Klara Alexandersson. Frigg väljer att sponsra tjejerna med 2000:-/person + var sin klubbjacka för sitt deltagande i FYC.

Jag gjorde en liten intervju med tjejerna angående FYC. Resultatet av den kommer nedan. Vissa frågor har jag valt att bara presentera svar från en av tjejerna då svaren var ganska lika.

Klara och Ella

 

Intervju

Vem är Ella/Klara?

Ella

Jag heter Ella och är 16 år gammal. Jag har ridit islandshäst sen jag var 6 år gammal och har sedan dess varit helt fast. Till hösten ska jag börja på gymnasiet här i Skövde, det ska bli väldigt roligt, spännande och lite nervöst. Jag får ofta höra att jag är väldigt envis och nyfiken =).

Klara

Mitt namn är Klara och jag fyller 17 år i höst. Jag bor utanför Hjo på en gård med min mamma, pappa, lillebror och självklart alla djur! Just nu är det sommarlov men jag går i gymnasiet på linjen natur.

 

Berätta lite mer om din häst du ska ha med dig!

Ella

Hästen jag tänker ta med mig heter Hugur frá Hafnarfirði och är en 11 årig femgångsvalack. Han har varit hos mig i nästan två år. Hugur är en väldigt speciell individ, som har en stor plats i mitt hjärta. Han är väldigt lyhörd och extremt snäll, men samtidigt ganska klurig. Han skulle aldrig göra något dumt men han stressar upp sig ibland. Det tog tid innan jag förtjänade hans tillit, men nu skulle han följa mig överallt.

Klara

Hästen som jag har tänkt att ha med mig heter Líf från Mýsla och hon är ett 9 årigt femgångssto. Hon är en häst med mycket energi och spring i benen ( som ibland kan slå över haha). Inte världens mest lättridna häst alla gånger gånartsmässigt men det är lite det som gör tjusningen. Vi har varit ett team i nästan hela 5 år och hon är bara helt underbar!

 

Hur kom du på idén att söka till FEIF Youth Cup?

Ella

När jag deltog på NUV, som är ett läger på Wången, fick vi information om FEIF Youth Cup. Redan då tyckte jag att det lät väldigt roligt och när jag i år såg att man kunde anmäla sig fanns det inget att tveka på. Det är ju också väldigt roligt att cupen i år är på min hemmabana. 

Klara

Idén om att söka vet jag faktiskt inte riktigt hur jag fick. Det var däremot inte första gången tanken hade slagit mig och jag var faktiskt redan lite småsugen när det var i Holland, men det blev aldrig av. Nu när det var så himla nära så kände jag bara att jag måste söka.

 

Hur gick ansökan till?

Klara

Ansökan gick till på så sätt att man skulle skicka in ett personligt brev skrivet på engelska. Det skulle bland annat innehålla referenser från dina tränare, beskrivning av mig själv och min häst och tidigare tävlingserfarenheter.

 

Vad tänkte du när du fick beskedet att du kommit med?

Ella

Jag kommer ihåg dagen när jag fick beskedet så väl. Mina klasskompisar och jag stod i NO-korridoren och skulle strax gå in och ha lektion. Jannike ringde mig och jag blev så överlycklig. Jag och min lilla häst skulle få komma som Sveriges representanter. Overkligt! Jag fick även höra vilka andra som skulle vara med och det var två av mina bästa “hästvänner”. Det gjorde glädjen ännu större!

Klara

När jag fick reda på att jag hade kommit med så blev jag så glad så jag visste knappt vart jag skulle ta vägen. Jag blev bara så paff och trodde verkligen inte att jag skulle få denna möjligheten att representera Sverige.

 

Vilka grenar är du antagen till?

Ella

Man är inte antagen till speciella grenar utan kommer under veckan att rida för tränare och tillsammans med dem bestämma vilka grenar som passar bäst.

 

Berätta lite mer om vad ni ska göra på FEIF Youth Cup?

Ella

Vi kommer under 8 dagar rida för välkända instruktörer, göra utflykter, hänga med människor från hela världen och det hela avslutas med 3 dagars tävling.

Klara

Ungdomar från väldigt många länder i världen samlas under drygt en vecka för att knyta nya kontakter. Vi kommer först och främst bli indelade i internationella lag som vi senare kommer att tävla i. Vi kommer träna för tränare,  clinics, testa på olika grenar med mera som sedan avslutad med en tredagars internationell tävling.

 

Vad har du för förväntningar på lägret?

Ella

Det ska bli så roligt att lära känna fler ungdomar som är lika islandshästtokiga som jag, både nationellt och internationellt. Jag tror att lägret kommer ge mig väldigt mycket kunskap och många nya vänner.

Klara

Jag har inte direkt några förväntningar på lägret. Däremot är jag rätt nervös, men jag är säker på att det kommer blir en riktigt häftig upplevelse!

 

Något annat du vill berätta om detta?

Ella

Jag vill bara tacka Frigg för stödet jag får i min satsning!

 

Vi i Friggs styrelse önskar Ella och Klara ett stort lycka till på FYC!

 

Skribent: Jeanette Fridolf
Epost: Adressen Gömd

Logga för Islandshästföreningen Frigg

Utgivningsbevis

Postadress:
Islandshästföreningen Frigg - Islandshäst
Kristina Johansson, Yllestad Trälshed
52195 Kättilstorp

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

 

 

SPONSORERHusaby Hästklinik

Agria

Jula Hotell & Konferens

Rotendals Ryttarhandel

 Axevalla

Ekby foder